Витамин Б7 - биотин

Суха, тънка коса, чупливи нокти, чувствителна кожа, понижено настроение, хронична умора, често изтръпване на крайниците, това са едни от най-честите прояви, сигнализиращи за недостиг на витамин В7 в организма.

Ако от дълго време не можете да се похвалите с добър маникюр, косата ви продължава да капе и изтънява въпреки употребата на професионална козметика, не отслабвате въпреки спартанската диета, може би е време да отскочите до близката аптека и да си набавите витамин В7.

Представителят на семейството на витамините от група В е изключително верен съюзник на здравето и красотата, като отговаря за поддръжката на множество важни физиологични процеси в организма.

Известен е още като биотин (което в превод от гръцки означава живот) и витамин Н (в превод от немските думи за коса и кожа - Haar, Haut).

Често пренебрегван, поради съдържанието му в редица хранителни източници, витаминът е необходим за нормалното протичане на голяма част от метаболитните, храносмилателните, кардиоваскуларните и неврологичните процеси.

Витамините от група В, сред които и биотин, са изключително важни за оптималното функциониране на организма. Те подпомагат метилирането, и детоксикацията, понижават възпалителния отговор, намаляват риска от много автоимунни, възпалителни, мозъчни и хормонални нарушения. Освен това са важни за разграждането на мазнините, протеините и въглехидратите, и за производството на енергия.
В7, познат още като биотин и витамин Н, поддържа здравето на косата, кожата и ноктите. Действието на В7 обаче, не спира до там – той участва в множество процеси, които определят здравето на всяка клетка. Биотинът играе роля на коензим за карбоксилазите – ензими, които помагат за метаболизиране на мазнините и въглехидратите, синтеза на мастни киселини и използването на разклонени аминокиселини за производството на невротрансмитери. Ниските нива на биотин оказват негативно влияние върху метаболизма, ето защо дефицитът му може да доведе до умора и повишаване на теглото.

Витамин В7 в комбинация с другите членове на голямото семейство (витамин В1, витамин В2, витамин В3, пантотенова киселина, пиридоксин, фолиева киселина, витамин В12) се понася изключително добре от организма, като се наблюдава максимален ефект по отношение на многобройните полезни ефекти на тези водоразтворими витамини.

Употребата на биотин се препоръчва с профилактична цел или с терапевтична насоченост при повишен риск от развитие на определени заболявания или при наличен дефицит.

Субстанцията оказва особено благоприятен ефект при следните състояния:

    увредено състояние на косата: тънка коса със сплитащи краища, изразен косопад, липса на блясък, лесно накъсване, бавен растеж. Води до ускоряване на растежа и прави косата здрава и силна
    кожни проблеми: при чести зачервявания, обриви, суха, раздразнена и чувствителна кожа, като предпазва от акне, гъбични заболявания, себореен дерматит
    при чупливи нокти: различни проучвания показват видимо подобрение състоянието и здравината на ноктите след достатъчно продължителна употреба на биотин
    поддържа мозъчната функция: предпазва от свързания с възрастта когнитивен упадък, болестта на Алцхаймер, деменцията, множествената склероза като определен ефект проявява и срещу депресия. Подобрява процесите на запаметяване, повишава концентрацията, подобрява настроението и спомага за позитивната нагласа към заобикалящия ни свят
    подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система: намалява възпалителните процеси, предпазва от развитието на атеросклероза и сърдечен удар, като същевременно повлиява и метаболизма на холестерола (намалява лошия LDL холестерол и повишава добрия HDL холестерол)
    ефективна при пациенти със захарен диабет: проучвания показват изключително благоприятно повлияване на нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност при пациенти с диабет, приемащи добавки с биотин и хром
    участва в ендокринната обмяна: важен е за правилното функциониране на щитовидната и надбъбречната жлеза, отговорни за нормалното протичане на процесите, свързани с апетита, съня, настроението
    при нарушения в храносмилането: ефективно повлиява пациентите с хронична диария, както и симптомите, свързани с чревна дисбактериоза и възпаление
    спомага за редукция на теглото
    в спорта: стимулира мускулния растеж, подобрява мускулната сила, намалява възпалението и болката в ставите

Витамин В7 е особено необходим в период на бременността и лактацията, тъй като бременните жени и кърмачките са изложени на по-висок риск от дефицит, а субстанцията е необходима за правилния растеж на плода.

Според различни проучвания всяка втора бременна жена страда от лека до умерена недостатъчност на биотин, като проявите може да са едва забележими, но може да са и добре проявени.

Много от признаците жените неглижират, като например пониженото настроение, чувствителната кожа, чупливите нокти, хроничната умора, смятайки че са нормални прояви, свързани с бременността.

Недостиг може да се появи при консумация на сурови яйца (в сладкиши, майонеза и т.н.). В яйчния белтък се съдържа протеинът авидин, който се свързва с биотина и възпрепятства неговото усвояване. Термичната обработка унищожава авидина.

 

Продължителното парентерално хранене също може да е причина за дефицит на вит. B7. Симптомите са: изтъняване на косата и косопад, изсушаване на кожата, зачервяване около очите, носа и устата, съпроводено със сърбеж, депресия, летаргия и халюцинации.

 

Често витамин B7 се препоръчва за подсилване структурата на косата, кожата и ноктите. Все още няма официални данни, но се твърди, че биотинът участва в структурни връзки в молекулите на кератина – основният белтък, изграждащ тези тъкани.

Прочети още на: Витамин B7 - знаем го и като биотин | Puls.bg - https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/vitamin-b7-znaem-go-i-kato-biotin-n-32797

Недостиг може да се появи при консумация на сурови яйца (в сладкиши, майонеза и т.н.). В яйчния белтък се съдържа протеинът авидин, който се свързва с биотина и възпрепятства неговото усвояване. Термичната обработка унищожава авидина.

 

Продължителното парентерално хранене също може да е причина за дефицит на вит. B7. Симптомите са: изтъняване на косата и косопад, изсушаване на кожата, зачервяване около очите, носа и устата, съпроводено със сърбеж, депресия, летаргия и халюцинации.

 

Често витамин B7 се препоръчва за подсилване структурата на косата, кожата и ноктите. Все още няма официални данни, но се твърди, че биотинът участва в структурни връзки в молекулите на кератина – основният белтък, изграждащ тези тъкани.

Прочети още на: Витамин B7 - знаем го и като биотин | Puls.bg - https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/vitamin-b7-znaem-go-i-kato-biotin-n-327

Биотинът не се синтезира в организма и трябва да се набави чрез диетата или хранителни добавки. Съдържа се в редица храни, но за съжаление много фактори могат да възпрепятстват абсорбцията му: възпалителни процеси в дебелото черво, лечение с антибиотици, редовен прием на алкохол, тютюнопушене и др. Първите симптоми при дефицит на биотин включват умора, чуплива коса, косопад, суха кожа, нарушено храносмилане.

Дневните дози варират в зависимост от възрастта и някои физиологични особености:

    новородени: 5 микрограма
    деца от 7 месеца до 3 години: между 6 и 8 микрограма
    деца от 4 до 13 години: между 12 и 20 микрограма
    юноши до 18 години: 25 микрограма
    възрастни: 30 микрограма
    бременни жени: 30 микрограма
    кърмачки: 35 микрограма