Пиридоксин - витамин Б6

Витамин В6 представлява група от близки по структура съединения, наречени пиридоксин, пиридоксал и пиридоксалфосфат. Този водноразтворим витамин действа като кофактор на повече от 60 ензима и участва в обмяната на мазнините, въглехидратите и белтъците.

Витамин В6 взема участие в обмяната на триптофана, в превръщането на серина в глицин, в образуването на гама-аминомаслената киселина, в синтеза на хема и др.

Витамин Б6 - пиридоксин

Пиридоксинът е полезен при лечението на голям брой проблеми, свързани със сърцето, кожата, нервната система, както и с депресия, умора и много други.

Витамин Б6 играе важна роля в стимулирането на имунната система на човешкото тяло и в предпазването му от редица инфекции.

Витамин Б6 допринася за лечението на предменструалния синдром. Пиридоксинът намалява през този период, което води до промени в настроението, загуба на либидо и други проблеми. Ето защо приемането на диета, богата на пиридоксин е най-ефективното решение.

Витамин Б6 е отговорен за лечението на редица емоционални разстройства. Дефицитът му може да повлияе на образуването на някои хормони и да се наруши хормоналния баланс, което в крайна сметка води до емоционални нарушения. Адекватният прием на пиридоксин е необходим за контролиране на тези хормони и лечение на емоционални разстройства.

Витамин Б6 допринася за поддържането на доброто състояние на кожата. Помага при лечение на редица кожни проблеми, като екзема, пърхот, акне, косопад и суха кожа.

Витамин Б6 контролира мазнините, депозирани в съдовете и по този начин предпазва от редица сърдечни заболявания. Освен това, той пречи на образуването на камъни в бъбреците.

Витамин Б6 е полезен и при лечение на други проблеми като: анемия, ревматоиден артрит, епилепсия, безсъние. Той подпомага отслабването, намалява болката, намалява риска от рак, контролира нивото на кръвната захар.


Симптоми при дефицит на витамин Б6.
При дефицит на витамин Б6 настъпват нарушения в обмяната на белтъците, мастна инфилтрация на черния дроб, дегенеративни промени в нервната система.
Могат да се наблюдават следните симптоми: анемия, дерматит, глосит (възпаление на езика), стоматит (възпаление на лигавицата на устната кухина), напукани устни, депресия, безсъние.
Поради намалено образуване на основния задръжен медиатор в ЦНС – гама-аминомаслена киселина могат да възникнат гърчове.
Повишен риска за възникване на дефицит на витамин Б6 има при хора с болести, при които е нарушена абсорбцията (болест на Крон, улцерозен колит), с ревматоиден артрит, алкохолизъм, цироза. При продължително лечение над 6 месеца с нестероидни противовъзпалителни средства също може да възникне витаминен дефицит.
Риск от хипервитаминоза Б6
При хипервитаминоза на Б6 може да настъпи увреждане на нервите и поява на изтръпване на крайниците. Високите дози могат да причинят свръхчувствителност към слънчевата светлина, което да доведе до поява на кожни обриви, както и гадене, повръщане, болки в корема, безапетитие.
Храни са богати на витамин Б6
Основни източници на витамин Б6 са зърнените храни и месото. Съдържа се още в бирената мая, яйцата, рибата, орехи, боб, банани, моркови, спанак, картофи.

Витамин Б5 - пантотенова киселина

Витамин Б7 - биотин

Витамин Б12