ВИТАМИН Б1 - ТИАМИН

Витамин В1, известен още като тиамин има основно значение за здравето на организма. Първоначално е бил прилаган за лечение на заболявания на централната нервна система, засягащи хора от определени региони на света (например болестта бери-бери, която възниква в резултат на повишена консумация на ориз). След пълното изучаване на полезните му свойства започва да се използва в редица други терапии, укрепващи здравето.

Витамин В1 се смята за витамина на бодрия дух и оптимизма. Причините са в благотворното му влияние върху организма - той регулира работата на нервната система, повлиява положително умствените способности, участва в метаболизма на въглехидратите и снабдява мозъка с глюкоза. Освен това подобрява работата на сърдечно-съдовата, ендокринната и стомашно-чревната система. При недостиг на този ценен витамин паметта и способностите за концентрация рязко се понижават.

Витамин В1 e водоразтворим, което означава, че излишъците, които приемаме с храната не се складират в организма и той трябва да се набавя ежедневно. Витамин В1 се съдържа в голяма част от храните, които присъстват в нашето традиционно меню - ориз, грах, овесени ядки, свинско месо и др. Това, което го отличава от другите витамини е силната му неустойчивост високи температури. Витамин В1 лесно се разпада при термична обработка.

Естествени врагове на тиамина са никотинът, захарта и алкохола. При попадане в организма те предизвикват високи преразходи на тиамина. Пушачите и хората, които употребяват често алкохол, бременните и кърмачките имат силна нужда от витамин В1. Дори и да сме напълно здрави, за да бъдем сигурни, че си доставяме необходимите количества е добре да приемаме витамин В1 под формата на хранителни добавки.

Витамин В1 се използва в лечението и профилактиката на следните заболявания:

• Заболявания на периферната нервна система - неврит, радикулит, периферна парализа.

• Заболявания на храносмилателната система - стомашна язва и язва на дванадесетопръстника.

• Заболявания на кожата и черния дроб.

• Сърдечно-съдови заболявания, включително за преодоляване на постоперативните неразположения.

• Препоръчва се на хора, подложени на тежки физически натоварвания, спортисти и лица, подложени на продължителен стрес.

Симптоми на дефицит.
Дефицита на витамин В1 предизвиква чувство на отпадналост, повишена умора, раздразнителност и липса на апетит. Настъпват нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, появява се мускулна слабост и умора. В съвременното общество недостигът на витамин В1 е все по-често явление и се спряга като една от т.нар. „болести на цивилизацията”. Причини за него са небалансираното хранене, нарастващото потребление на тестени продукти, които са бедни на тиамин.

Източници на витамин В1.
Витамин В1 е широко разпространен в природата. Особено богати с този витамин са житните растения и дрождите. Най-големи количества витамин B1 се съдържат в бирената мая, различните видове дрожди, семената на маслодайните растения, пшеничните и оризовите трици, бобовите храни, спанака, плодовете, орехите. Важно е да знаем, че тиамина се натрупва предимно в обвивката на зърнените продукти. Така например съдържанието му в кафявия ориз е многократно по-високо, отколкото в обработения. В жълтъка на яйцата, кравето мляко, свинското и говеждото месо също има значими количества от този витамин.

Препоръчителни дози
Оптималната дневна доза зависи от възрастта, здравословното състояние и дневните енергозагуби на организма. При мъжете препоръчителната доза е в рамките 2 - 3 милиграма дневно. При жените – 1,5 - 2,5 милиграма, а при децата - 0,5 - 2 милиграма дневно. При витамин В не съществува риск от предозиране, тъй като той е водноразтворим и ненужното количество се извежда бързо от организма. Препоръчва се комбинирания му прием с други витамини от В-групата – витамин В2 и витамин В6.

Витамин Б2 - рибофлавин

Витамин Б5 - пантотенова киселина

Витамин Б6 - пиридоксин

Витамин Б7 - биотин

Витамин Б12