Възпаление на венците

Податлива на инфекции е почти всяка част от вашето тяло, включително устната кухина. А в случай, че сте получили възпаление, е важно незабавно да се предприеме лечение. Когато говорим за устната кухина, възпалените венци могат не само да бъдат много болезнени, но е възможно и да подсказват за наличието на по-сериозен проблем, например напреднало периодонтално заболяване, известно също и като периодонтит.

Периодонтитът засяга онази част от устната кухина, която се намира точно под линията на венеца, във v-образната бразда между зъбите и венците, наричана сулкус. Състоянието повлиява на закрепянето на зъбите и причинява разрушаване на околната тъкан. Щом тъканта се окаже увредена, сулкусът се превръща в своеобразна „торбичка“ за събиране на бактерии. Това води до възпаление на венеца. Тъй като основно венците осигуряват опора за нашите зъби, е важно да се поддържа доброто им здраве, както и състоянието по линията на венеца.

 

Признаци за възпаление на венците

Тежки възпаления на венците не се срещат често, но все пак е важно проблемът да се лекува навреме, защото може да доведе до сериозни усложнения. Повечето от нас искат зъбите и венците им да са здрави, но ако не получават необходимата грижа, те могат да станат податливи на възпаления. Установяването на предупредителните симптоми, които могат да доведат до възпаления на венците, е най-добрият начин да се предотврати задълбочаването на заболяването и всички последващи странични ефекти.

 

Признаците за възможно наличие на възпаление на венците включват:

  • Подути, чувствителни или кървящи венци
  • Отдръпване на венеца
  • Гной, изтичаща от венеца
  • Постоянен лощ дъх
  • Разклатени зъби
  • Чувствителна промяна в начина, по който зъбите ви се напасват един към друг при захапване.

Ако забелязвате някой от изброените симптоми, е важно да посетите вашия стоматолог, за да се определи остротата на възпалението и необходимите действия, които трябва да се предприемат за справяне с проблема.

 

Методи за лечение на възпаленията на венците

Трябва да се консултирате със стоматолог веднага, щом забележите наличието на възпаление на венеца. Когато то се установи със сигурност, ще имате различни възможности за лечение в зависимост от сериозността на инфекцията. Ето някои от най-разпространените методи за лечение на възпаления на венците:

  • Антибиотично лечение: Както може да се предположи при наличието на какъвто и да било вид инфекция, за лечение на възпалени венци често се употребяват антибиотици. Вашият стоматолог може да избере използването на антибиотично хапче или да инжектира директно във възпаления участък от венеца.
  • Почистване на зъбния камък и механична обработка на корените: При този метод за лечение на напреднало възпаление на венците се извършва почистване на пространството между венеца и зъбите в дълбочина – чак до корените.
  • Гингивектомия: Гингивектомията е форма на лечение на възпалени венци, която включва отстраняване на венечна тъкан.
  • Присаждане: В случай на тежко възпаление на венците може да се наложи присаждането на кост или тъкан.

 

Как да предотвратим появата на възпаление на венците

Поддържането на здрави венци и предотвратяването на възпаления може да бъде лесна задача, ако устната хигиена се превърне във ваш ежедневен приоритет. Ежедневното четкане и почистване на зъбите с конец значително намалява риска от заболявания на венците и възпаления на венците, както и от появата на кариеси и други проблеми, свързани със здравето на устната кухина. Започнете прилежно да прилагате подходяща всекидневна процедура, придържайте се към нея, и ще се радвате на резултатите от здравословните си навици.

  • Мийте зъбите си два пъти дневно. Четкайте два пъти дневно зъбите с флуоридна паста за зъби. Тези продукти, създадени специално за предпазване от гингивит, нежно неутрализират събралите се около линията на венеца бактерии и спомагат за клинично доказаното поддържане на по-здрави венци.
  • Ежедневно почиствайте зъбите си с конец. Усърдно прониквайте в пространствата между абсолютно всички зъби, за да премахнете остатъците от храна, които причиняват образуването на плака, зъбен камък и евентуално могат да доведат до възпаление на венеца.
  • Използвайте вода за уста с действие срещу поява на гингивит.

Посещавайте стоматолог поне два пъти годишно за професионално почистване.  По този начин ще се отстранява наслояването на зъбен камък, за който не можете да се погрижите сами в домашни условия. Наслояването на зъбен камък може да доведе до натрупването на повече плака върху и около зъбния камък в труднодостъпни за почистване зони, а това може да се отрази зле на венците. Превенцията е най-добрият начин да се избегне възпаление на венците, затова е важно да превърнете грижата за зъбите и венците си в задача от първостепенно значение. Спазването на гореописаните инструкции ще ви помогне да поддържате здравето на зъбите и венците си и да предотвратите появата на възпаления.

Билкови рецепти при възпаление на венците

  • Сърдечна недостатъчност, сърдечен задух

    Сърдечна недостатъчност, сърдечен задух Сърдечната недостатъчност е заболяване, което започва бавно и...

    Read more...

  • Обилна менструация (менорагия, хиперменорея)

    Обилна менструация (менорагия, хиперменорея) Менорагията представлява обилна менструация, която...

    Read more...

  • Ларингит (остро възпаление на гръкляна)

    Ларингит Ларингитът представлява остро възпаление на лигавицата, покриваща отвътре ларинкса, което може да...

    Read more...

  • Фарингит - Pharingitis acuta

    Фарингит - Pharingitis acuta Фарингитът, по-известен като възпалено гърло, е едно от най-често срещаните заболявания....

    Read more...