Плодовете се берат при пълното им узряване. Смачкани, изгнили, наядени и зелени плодове не се берат. Събирането на семената също става след пълното им узряване.

            Плодовете и семената се сушат при температура от 45 до 100 градуса по Целзий. След изсушаването се почистват. При сочните плодове, сушенето продължава дотогава, докато при стискане на шепата плодовете образуват топка, която при разтваряне на шепата, веднага се разпада.

            Корите се белят на есен, след окапване на листата или през пролетта, когато започне сокодвижението, но преди началото на развитието. От вътрешната страна кората трябва да бъде гладка и да няма части от дървесина, а от външната страна да е почистена от лишеи, загнили, плесенясали части. Кората се бели, като се нарязва през 30 см на хоризонтални ивици, които след това се съединяват с вертикални и се очукват с дървено чукче. Употребата на железни предмети трябва да се избягва, защото желязото влиза в реакция със съдържащите се в кората танини.

            Корите могат да се сушат на слънце, обърнати с външната страна нагоре. Доизсушаването им ставана сянка или в сушлина при температура до 70 градуса по Целзий. Кората е изсушена, когато при превиване се чупи, а не се огъва. Съхраняват се на сухо, сенчесто и проветриво място.

 • Ларингит (остро възпаление на гръкляна)

  Ларингит Ларингитът представлява остро възпаление на лигавицата, покриваща отвътре ларинкса, което може да...

  Read more...

 • Фарингит - Pharingitis acuta

  Фарингит - Pharingitis acuta Фарингитът, по-известен като възпалено гърло, е едно от най-често срещаните заболявания....

  Read more...

 • Възпаление на венците

  Възпаление на венците Податлива на инфекции е почти всяка част от вашето тяло, включително устната...

  Read more...

 • Захарен диабет

  ЗАХАРЕН ДИАБЕТ Захарният диабет е най-разпространеното ендокринно заболяване, от което страда около 3% от...

  Read more...