Витамин Б3 (ниацин) - Vitamin B3

Ниацинът е един от осемте витамина B и се нарича витамин B3. Има две основни химически форми и всяка от тях притежава различно въздействие върху тялото. И двете форми се намират в храната и както добавки.

Никотинова киселина - като добавка, никотиновата киселина е форма на ниацин, използвана за намаляване на нивата на холестерола и понижаване на риска от сърдечни заболявания.

Ниацинамид или никотинамид - за разлика от никотиновата киселина, ниацинамида не понижава холестерола. Въпреки това, той може да помогне за лечение на псориазис и да намали риска от немеланомен рак на кожата.

Ниацинът е водоразтворим, така че тялото не го съхранява. Това означава, че организмът може да отделя излишните количества от витамина, ако не са необходими.

Тялото получава ниацин чрез храната, но също така изработва малки количества от аминокиселината триптофан.

Както при всички витамини от група В, ниацинът помага за превръщането на храната в енергия чрез подпомагане на ензимите.

По-специално, ниацинът е основен компонент на NAD и NADP - два коензима, участващи в клетъчния метаболизъм. Освен това, той играе роля в клетъчното сигнализиране и възстановяване на ДНК-то, действа и като антиоксидант.

При дефицит се наблюдават загуба на паметта и умствено объркване, умора депресия, главоболие, диария, роблеми с кожата.

Дневните нужди ниацин:

Бебета

0–6 месеца: 2 mg / ден
7–12 месеца: 4 mg / ден

Деца

1–3 години: 6 mg/ден
4–8 години: 8 mg/ден
9–13 години: 12 mg/ден
Момчета от 14 години и повече: 16 mg/ден
Момичета на 14 и повече години: 14 mg/ден
Бременни жени: 18 mg/ден
Кърмещи жени: 17 mg/ден

Ползи за здравето от приема на ниацин

1. Намалява LDL холестерола

Ниацин се използва от 50-те години за лечение на висок холестерол. Всъщност той може да понижи нивата на „лошия” LDL холестерол с 5-20%. Въпреки това ниацинът не може да е основно лечение за висок холестерол поради възможните странични ефекти. Той се използва предимно като понижаващо холестерола лечение за хора, които не могат да понасят статини.

  • 2. Увеличава HDL холестерола

    В допълнение към понижаване на “лошия” LDL холестерол, ниацинът също така повишава “добрия” HDL холестерол.

    Проучванията показват, че ниацинът повишава нивата на HDL с 15–35%.

    3. Понижава триглицеридите

    Ниацинът може също така да понижи триглицеридите с 20-50%.

    Той прави това, като спира действието на ензим, който участва в синтеза на триглицериди.

    Следователно, това намалява производството както на LDL, така и на липопротеините с много ниска плътност (VLDL).

    4. Може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания

    Ефектът на ниацин върху холестерола може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, но по-новите изследвания предполагат допълнителен механизъм, чрез който той е от полза за сърцето ви.

    Той може да помогне за намаляване на оксидативния стрес и възпалението, които предизвикват атеросклероза или втвърдяване на артериите.

  • 5. Може да помогне за лечение на диабет тип 1

    Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което тялото ви атакува и унищожава инсулин-създаващите клетки в панкреаса.

    Има изследвания, които предполагат, че ниацинът може да помогне за защитата на тези клетки и дори да намали риска от диабет тип 1 при деца в риск.

    Въпреки това, за хората с диабет тип 2 ролята на ниацин е по-сложна.

    От една страна, може да помогне за понижаване на високите нива на холестерола, които често се наблюдават при хора с диабет тип 2.

    От друга страна, има потенциал да повиши нивата на кръвната захар.

    В резултат на това хората с диабет, които приемат ниацин за лечение на висок холестерол,  трябва внимателно да наблюдават кръвната си захар .

    6.Увеличава функцията на мозъка

    Вашият мозък се нуждае от ниацин – като част от коензимите NAD и NADP – за да получи енергия и да функционира правилно.

    Всъщност, мозъчната мъгла и дори психиатричните симптоми са свързани с дефицит на ниацин. Мозъчната мъгла често е описвана като “замаяно” усещане. Често срещани симптоми на мозъчната мъгла са слабата памет, трудност при концентрация и проблеми с артикулацията.

    Някои видове шизофрения могат да бъдат лекувани с ниацин, тъй като помага да се премахне увреждането на мозъчните клетки, което възниква в резултат на дефицит .

    Предварителните проучвания показват, че това може да помогне да се запази здравият мозък в случаите на болестта на Алцхаймер. Резултатите обаче са противоречиви.

    7. Подобрява функцията на кожата

    Ниацинът помага за предпазване на кожните клетки от увреждане от слънцето, независимо дали се използва орално или се прилага като лосион.

    Последните изследвания показват, че може да помогне и за предотвратяване на някои видове рак на кожата.

    Едно проучване установи, че приемането на 500 mg никотинамид – форма на ниацин – два пъти дневно намалява нивата на немеланомния рак на кожата сред високорисковите индивиди .

    8. Може да намали симптомите на артрит

    В едно предварително проучване се казва, че ниацинът спомага за облекчаване на някои симптоми на остеоартрит, подобрява мобилността на ставите и намалява необходимостта от нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

    Друго проучване с лабораторни плъхове установи, че инжекция с витамин намалява възпалението, свързано с артрит.

    9. Третира пелагра

    Тежък дефицит на ниацин причинява състояние, наречено пелагра .

    Приема на добавка с ниацин е основното лечение за пелагра.

    Симптоми на предозиране.

    Зачервяване: Добавка с никотинова киселина може да предизвика зачервяване на лицето, гърдите или врата, които са резултат от разширяване на кръвоносните съдове. Може също да изпитате изтръпване, парене или болка .

    Дразнене на стомаха и гадене: Може да възникне гадене, повръщане и дразнене на стомаха, особено когато хората приемат никотинова киселина с бавно освобождаване. Изглежда, че това е свързано с повишени чернодробни ензими.

    Увреждане на черния дроб: Продължителното лечение с ниацин за намаляване на холестерола може да причини увреждане на черния дроб. По-често се среща при никотинова киселина с бавно освобождаване, но може да се получи и от формата за незабавно освобождаване .

    Контрол на кръвната захар: Големите дози от 3–9 грама ниацин са свързани с нарушен контрол на кръвната захар както при краткосрочна, така и при продължителна употреба .

    Здраве на очите: Един рядък страничен ефект е замъглено зрение, както и други негативни ефекти върху здравето на очите.

    Подагра: Ниацинът може да повиши нивата на пикочна киселина в тялото ви, което води до подагра.

    Витамин Б1
  • Витамин Б2
  • Витамин Б6
  • Витамин Б12
  • Витамин Б5
  • Витамин Б7
  • Витамин С