Камъните в бъбреците са парчета твърд материал, който се образува, когато минералите в урината станат много концентрирани. Малките камъни често преминават през тялото с лек дискомфорт, но големите, могат да бъдат много болезнени и дори да запушат уринарния тракт. Обикновено, камъкът в бъбрека започва като малък материал, подобен на кристал, и постепенно се надгражда в по-голяма солидна маса. Урината обикновено съдържа химикали, които предпазват от образуването на кристали. В случай, че кристалите останат достатъчно малки, те могат да преминат през уринарния тракт и да излязат от тялото, без да бъдат забелязани. Въпреки това, когато кристалите се комбинират и образуват бъбречен камък, той може да залепне за обвивквата на бъбрека или да се установи в област, където урината не може да го изведе от тялото. Това е третото най-често срещано заболяване в урологията, след инфекцията на уринарния тракт и болестта на простата.

Има два основни фактора, които водят до камъни в бъбреците – или ниско съдържание на течност в урината с прекомерно количество твърди отпадъчни продукти, или недостиг на вещества в урината, които предотвратяват образуването на камъни. Тези състояния могат да причинят преминаването на кристали в урината.

Камъните в бъбреците не се причиняват от една причина, а се появяват като следствие от редица фактори. Обикновено метаболитните фактори и тези свързани с околната среда оказват най-голямо влияние. Факторите, които играят роля, включват наследственост, пол, възраст, георграфско положение, климат и професия.

  • Наследственост: най-малко 25% от случаите имат фамилна обремененост за това заболяване.
  • Пол: Камъните се появяват 3 пъти по-често при мъжете, отколкото при жените. Причината е по-високото количество на защитната цитратна субстанция на хормона естроген в женската урина, комбинирано с по-ниските нива на оксалат, който допринася за образуването на камъни. Тестостеронът при мъжете подсилва произвеждането на оксалати в черния дроб.
  • Възраст: Заболяването е най-често срещано в възрастта между 25 и 50 години. Симптомите обикновено започват през 20-те години на човек. Между 1 и 5% от случаите се срещат при деца.
  • Географско положение: Заболяването се среща по-често в планинските, пустинните и тропическите райони.
  • Климат: Рискът е повишен при горещ климат. Прекомерното изпотяване без достатъчен прием на течности повишава риска от камъни. Следователно, рискът нараства през лятото. Излагането на слънце и повишеният синтез на витамин D повишават количеството на калций в кръвта.
  • Професия: Разпространението на камъни нараства при хора, които работят в горещи условия. Например, селскостопански работници. Служители, които работят в седнало положение и хората, приковани на легло имат повишен риск.

Намаленият прием на течности увеличава риска от камъни в бъбреците. Няма конкретно определено количесто, което предотвратява заболяването. Сезонът (в летните месеци се наблюдава покачване на случаите на заболяването), прекомерното изпотяване и метаболитното състояние представляват индикация. Препоръчва се винаги да имате кана с вода под ръка. Например, ако човек увеличи консумацията си на вода от 1000 на 1500 мл, неговият риск от камъни в бъбреците се намалява с 80%.

Диета: Повишена консумация на захар или въглехидрати увеличава нивата на калций в урината. Пикочната киселина при диети с висок животински протеин може да повиши случаите на камъни в бъбреците. Прекомерната употреба на алкохол причинява повишени нива на калций в урината и намалено изпускане на защитна цитратна субстанция в урината, което пък увеличава риска от появата на камъни в бъбреците.

Билкови рецепти при камъни в бъбреците .

  • Сърдечна недостатъчност, сърдечен задух

    Сърдечна недостатъчност, сърдечен задух Сърдечната недостатъчност е заболяване, което започва бавно и...

    Read more...

  • Обилна менструация (менорагия, хиперменорея)

    Обилна менструация (менорагия, хиперменорея) Менорагията представлява обилна менструация, която...

    Read more...

  • Ларингит (остро възпаление на гръкляна)

    Ларингит Ларингитът представлява остро възпаление на лигавицата, покриваща отвътре ларинкса, което може да...

    Read more...

  • Фарингит - Pharingitis acuta

    Фарингит - Pharingitis acuta Фарингитът, по-известен като възпалено гърло, е едно от най-често срещаните заболявания....

    Read more...